בוררות עסקית נכונה ב-2022

הישראלי לגישור ובוררות 1 בוררות עסקית ב-2022

אחד הצעדים הראשונים בדרך להקמת עסק משותף הוא הצעד שבו מנוסח הסכם עבודה ברור בין שני הצדדים. ההסכם צריך להגדיר פתרונות או צעדים לפתרון ברגע ששני הצדדים מגיעים לאי הסכמות או אי הבנות, ומעוניינים לבצע תהליך מסוים על מנת להגיע להכרעה או פשרה. בעוד אחת הדרכים הנפוצות ביותר היא להצטייד במיטב עורכי הדין ולגשת אל משפט, קיימת דרך נוספת ששווה מאור להכיר – בוררות עסקית. דרך זו היא הדרך להבטיח שלא תצטרכו להשתמש בעורכי דין ובהליכים ארוכים שיכולים להיגרר במשך שנים, אלא תוכלו לבחור את הבורר בצורה משותפת ולהבטיח קבלת תוצאות בתוך זמן יחסית קצר.

בוררות עסקית אינה מתאימה לכולם, אך במידה ואתם עומדים בפני יציאה לדרך עסקית משותפת או נמצאים בעיצומה – היא אפשרות שבהחלט שווה לכם להכיר. היום אנחנו מזמינים אתכם להיחשף בצורה קצת יותר מעמיקה להליך של בוררות עסקית, ולהבין האם הוא יוכל להתאים לכם ברגע שבו תתעורר מחלוקת ביניכם לבין השותפים העסקיים שלכם.

סקירה ראשונית של ההליך

בוררות עסקית הוא תהליך שבו שני הצדדים המעורבים בסכסוך או בקונפליקט פונים אל גורם שלישי, הבורר, במטרה להגיע לכדי פתרון. הליך של בוררות עסקית עובד בצורה שבה הבורר מקשיב לשני הצדדים – בוחן את ראיותיהם, טענותיהם, מסקנותיהם ובקשותיהם, ולבסוף צריך להגיע להכרעה אל אילו מבין הצדדים הוא מתחבר יותר ולפסוק מהם התנאים להם יהיה זכאי כל אחד מהצדדים מרגע החלטתו.

לפיכך ניתן להסיק מסקנה אחת פשוטה – המכריע בעניין המחלוקת יהיה הבורר. המשמעות של העניין הזה היא גדולה, היות והשותפים העסקיים יצטרכו להגיע אל ההליך מתוך מודעות מוחלטת לכך שדרך הפתרון שבה הם מאמינים לא תהיה בהכרח דרך הפתרון הנבחרת, והם יצטרכו לכבד את הדרך שתיבחר על ידי הבורר גם במידה ותהיה זו דרך שהם אינה רואים בה טובה ונכונה. בהתאם, חשוב לציין שהליך בוררות עסקית הוא הליך שאליו שני הצדדים ניגשים מתוך בחירה, והם מסכמים זאת ביניהם כסעיף ברור במסגרת חוזה העבודה המשותפת שנחתם ביניהם.

תוכן עניינים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

מתי פונים לבוררות עסקית?

בוררות עסקית מאופיינת בדרך כלל בשני צדדים שיש להם עסק אחד או יותר בו הם שותפים או מעורבים בצורה כזו או אחרת, אך יש גם בוררות עסקית המתרחשת בין שני צדדים שהם בעלי עסקים מנוגדים הנמצאים בתחרות אחד עם השני.

מתי פונים לבוררות עסקית? כששני הצדדים מבינים שהדרך האידיאלית ביותר ליישב סכסוכים היא דרך נועם וסבלנות, עם גורם צד ג' אובייקטיבי, ולא באמצעות ריבים ומשפטים מיותרים.

רבים הם האנשים שהחלו את דרכם מבלי להגדיר את הבוררות העסקית כהליך שאליו יש לפנות בעת מחלוקת, אולם עם הזמן הבינו שזוהי האלטרנטיבה הטובה ביותר עבורם. היות ובוררות עסקית מכילה בתוכה כל כך הרבה יתרונות ברורים, עם הזמן אותם אנשים הכניסו את הבוררות העסקית כברירת מחדל בתוך חוזה העבודה עם שותפיהם העסקיים.

בוררות עסקית עוסקת בדרך כלל בעניינים כספיים שגורמים מלכתחילה לסכסוך. עניינים כספיים יכולים להיות על כסף ממשי, או על עסקאות עתידיות, ירושות, נכסים וכל דבר אחר אשר מתבטא בכסף.

בוררות עסקית מתחילה קודם כל מאופי הצדדים

בוררות עסקית יכולה להיות נעימה ורכה, והיא יכולה גם להיות קשוחה ואינטנסיבית. שני הצדדים מגיעים בדרך כלל מעמדות שונות, ואם כל צד יתבצר בעמדתו ויגיע אל ההליך של הבוררות ממקום של כעס ואגו, ההליך יתקיים בצורה לא מכובדת וזמן הטיפול בו עלול להתארך בהתאם.

בסופו של דבר, בוררות עסקית היא הליך מרכזי במסגרת הליכי יישוב סכסוכים, ולכן מראש הגישה אליו צריכה להיות נעימה ומכבדת. המטרה כאן היא להגיע לכדי הסכמות והבנות, ואם מי מהצדדים אינו מסוגל לעמוד בכך ומכשיל בהתנהלותו השוטפת את ההגעה למטרה הזו – כדאי לשקול מראש את השותפות העסקית עמו.

חשוב לדעת בנושא הזה גם דבר נוסף – הבורר, בסופו של התהליך, יטה את הכף לטובת אחד הצדדים, ולכן כדאי להיערך בהתאם מבחינת מסמכים וטענות מראש, אך גם לפעול בהתאם במהלך ההליך, אשר מרכיב חלק חשוב מאוד מול הבורר.

בוררות עסקית
בוררות עסקית

איך בוחרים בורר?

על מנת לקחת חלק בהליכי בוררות עסקית אין כל צורך במעבר של קורס או הכשרה כלשהי, וכל אדם שהוא בעל שכל ישר יכול להיות בורר בהליכים שונים של בוררות עסקית. מאידך חשוב לבחור אדם שכן יש לו זיקה לנושא המדובר, עדיף משמעותית משפטן.
אחד הדברים הבולטים בהליך של בוררות עסקית, להבדיל מהליך משפטי למשל, הוא ששני הצדדים יכולים לבחור ביחד את הבורר שידון בעניינם וייקח את ההחלטה עבורם. מדובר כאן על יתרון גדול, היות והבורר יכול להיות אדם שמכיר את הנפשות הפועלות בארגון, מכיר את ההתנהלות בתוך הארגון, ולעיתים אף מכיר את הצדדים עצמם אשר פנו להליך בוררות עסקית כדי לסיים את המחלוקת שלהם בצורה הטובה ביותר. היכרות מקדימה זו, יכול לעזור לבורר להכריע בצורה שקולה ולתת את הדעת בצורה מיטבית. אולם, כדי לעזור לכם לבחור טוב יותר את הבורר שלכם, פרסנו לפניכם מספר תכונות שבורר טוב צריך להיות ניחן בהן:

תכונות הבורר

כאמור, בעולם הבוררות בכלל ובבוררות עסקית בפרט, הבורר אולי לא צריך לעבור הכשרה, אך הוא בהחלט צריך להחזיק בכמה וכמה תכונות אופי חשובות שיאפשרו לו לבצע את התפקיד שלו כהלכה. מבלי תכונות אלו, לא יוכל הבורר לשמור על הליך בוררות עסקית הוגן ומקצועי, ועל כן יש לוודא שהבורר אכן מחזיק אותן מבעוד מועד.

  1. אובייקטיביות מוחלטת

על הבורר להגיע כאשר הוא נקי מכל דעה קדומה לגבי הליך בוררות עסקית, והוא מגיע במטרה לשמוע את שני הצדדים בצורה שווה. רק לאחר הקשבה מוחלטת ובחינת כל הטענות, הבורר יכריע בעניין הצדדים. לאורך כל ההליך עליו להפגין בגרות, סבלנות ורצון להכיר את הנושא לעומקו לפני שהוא מגיע להחלטה הסופית. בורר שאינו שומר על אובייקטיביות, עלול לפגוע בטוהר ההליך וכן להוביל את השותפים העסקיים לכדי דרך שלא תוביל אותם לכדי הצלחות.

  1. סמכותיות

ברגע שהבורר מגיע להחלטה, כל צעד הססני או חושש עלול לגרום לשני הצדדים לפקפק באמינותו ובהחלטתו של הבורר. לכן, ברגע קבלת ההחלטה צריך להיות הבורר שלם איתה במאה אחוז, ורק לאחר מכן להגיש אל שני הצדדים את תוצאות הבוררות. הרעיון שעומד מאחורי בוררות עסקית מלכתחילה הוא הרעיון שלפיו הבורר הוא זה שיקבל את ההחלטה עבור השותפים העסקיים, ולכן הסמכותיות שלו היא לא פחות מקריטית לעניין.

  1. הבנה פיננסית וידע משפטי

הבורר צריך לדעת כיצד לחלק את הרכוש ואת הכסף בצורה שקולה והגיונית ולפי ההחלטה שהתקבלה, וכמובן צריך לדעת כיצד לנסח את ההסכם המשפטי שאותו יצטרכו שני הצדדים לכבד.

  1. אמנם לא צריך הכשרה, אבל כן צריך ידע

בהליך של בוררות עסקית, להבדיל מהליך של בוררות כללית, הבורר צריך להגיע מתוך עולם התוכן של שני הצדדים. במידה ומדובר על בעלי מפעל, לדוגמה, שמגיעים ליישב סכסוך באמצעות בוררות עסקית, הבורר צריך לדעת לבחון את היקף ההכנסות וההוצאות, שווי הציוד שנמצא במפעל ולהפגין ידע נרחב במרכיבים נוספים הקשורים בדיון.

איך בדרך כלל נגמר הליך של בוררות עסקית?

הליך של בוררות עסקית יכול להסתיים בכמה וכמה דרכים, במטרה להפריד בין שני הצדדים בצורה מכובדת:

פירוק השותפות

מדובר כאן על אחד הפתרונות הנפוצים ביותר, שעל פיו פוסקה הבורר על פירוק השותפות. לפתרון זה יהיה כמובן הליך המשך שמגדיר את פירוק השותפות.

פוסק אחרון

פתרון זה גם הוא פתרון שמהווה את מנת חלקם של הליכי בוררות עסקית רבים. פתרון זה הוא הפתרון שעל פיו הבורר הוא זה שמקבל את הפסיקה הסופית, ושני הצדדים חייבים להסכים לה ולכבד אותה בהתאם. ההסכמה על פוסק אחרון צריכה להתקבל בקרב שני צדדי הסכסוך מבעוד מועד.

פתרון מוסכם

בוררות עסקית שמגיעה אל סיומה על ידי פתרון מוסכם, היא בוררות עסקית שבמהלכה יתקבלו תוצאות ששני הצדדים מסכימים להן ומסכימים לכבדן.

פתרון והמשך ליווי

בוררות עסקית שמסתיימת בפתרון והמשך ליווי היא הליך שבו הבורר מנסח הסכם ברור עם תוצאות לסיום הקונפליקט, וממשיך ללוות את שני הצדדים בדרך אל יישום נוסח ההסכם. בפתרון מסוג זה ישולב גם ליווי אל מול גורמים נוספים כמו בנקים – טיפול בערבויות, שחרור של הבטחונות ועוד.

מה כדאי, בוררות עסקית או גישור?

תהליך של גישור, להבדיל מתהליך של בוררות עסקית, הוא עניין של רצון המופגן משני הצדדים. ברגע ששני הצדדים מעוניינים לסיים את הקונפליקט בצורה של דיונים בנוכחות מגשר ולהגיע לתוצאות בינם לבין עצמם – זוהי אפשרות בהחלט לא רעה. לצערנו, בלא מעט מהמקרים שני הצדדים אינם מסוגלים לשבת אחד אל מול השני במטרה להגיע לפתרון, ולכן הליך בוררות עסקית יכול להיות פתרון אולטימטיבי שכן בהרבה מהמקרים הוא הליך שמהווה סעיף מרכזי בחתימת הסכם השותפות מלכתחילה, כך שהצדדים יודעים הרבה מראש שבמידה ומשהו לא יסתדר בין הצדדים – הם יהיו מחוייבים לקחת חלק ולהופיע בתהליך של בוררות עסקית.

כמה זמן זה לוקח הליך בוררות עסקית?

בוררות עסקית היא אכן סיפור לא נעים שעומד לשאוב משני הצדדים זמן, אנרגיה ומאמצים, אולם בשיתוף פעולה של שני הצדדים ביחד עם הבורר – ניתן לסיים עם הסיפור הזה תוך כמה שבועות בלבד. זה הזמן להזכיר שהאלטרנטיבה של למסור את התיק לטיפול על ידי מערכת המשפט יכול להאריך את הטיפול בו לשנים ארוכות – תיקים שונים יכולים להישאר בדיונים אצל בתי המשפט לאורך שנים, ולהגיע בסופו של דבר לתוצאות אחרי השקעה אדירה של כספים וסחיטה של אנרגיה נפשית.

שאלות נפוצות

ישנם מספר יתרונות, אחד מהם הוא שבהליך של בוררות עסקית בניגוד להליך משפטי, שני הצדדים יכולים לבחור ביחד את הבורר שידון בעניינם וייקח את ההחלטה עבורם. מדובר כאן על יתרון גדול, היות והבורר יכול להיות אדם שמכיר את הנפשות הפועלות בארגון.

המרכז הישראלי לגישור ובוררות הינו תולדה של שיתוף פעולה לאומי של 30 הארגונים המובילים בישראל, לצורך יישוב סכסוכים על ידי שופטים בכירים בדימוס ומומחים במגוון תחומי משפט, כלכלה, ניהול משברים ומשא ומתן.

גישור, בוררות ויישוב סכסוכים, הן למגזר הפרטי והן למגזר העסקי, בארץ או בעולם.

אנשי המקצוע במרכז הישראלי לגישור ובוררות הם מהשורה הראשונה בישראל. יחד עם זאת, אנו שומרים על מחירים הוגנים ונגישים, שיהיו זולים עבורך משמעותית מהליכים בבתי המשפט.

מידע נוסף