גישור - WIN-WIN ב-2022

הישראלי לגישור ובוררות 1 גישור

כל מה שחשוב לדעת על גישור ב-2022

מכירים את המצבים האלו בחיים שבהם אתם מעוניינים להגיע להסכמה עם מישהו, אבל פשוט לא מצליחים לעשות את זה בעצמכם? מצבים כאלו באים בדרך כלל לידי ביטוי בגירושין, פירוק שותפות ומצבים נוספים שבהם שני צדדים עומדים אל מול מחלוקת. בעוד נראה שלא יכול להיות פתרון אולטימטיבי לעניין הזה, חשוב לדעת שתהליך כמו גישור יכול בהחלט לסייע בקבלת ההחלטות וחזרה אל השגרה עם פתרונות שיהיו טובים לשני הצדדים. כן, תצטרכו לבוא לתהליך גישור בראש פתוח, עם רצון טוב ויכולת התגמשות גדולה, אבל בסופו של דבר יכול מאוד להיות שרק באמצעות התהליך הזה תוכלו לחזור אל שגרת החיים הטובה שלכם.

תהליך של גישור – איך זה עובד?

תהליך הגישור הוא תהליך שבו שני הצדדים נפגשים עם מגשר מוסמך שיוכל לסייע להם בדרך אל קבלת הפתרון האידיאלי עבור שני הצדדים. לא מדובר כאן על שופט או בורר שמקבל את ההחלטה עבור שני הצדדים והם חייבים ליישם אותה, להיפך – תפקידו של המגשר הוא פשוט להיות נוכח בזמן הדיונים, ולנסות, באמצעות הקשבה לכל אחד מהצדדים, להוביל אותם לכדי רעיונות לפתרונות, הצעות והתגמשויות כאלו ואחרות.

תוכן עניינים

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

בית המשפט – OUT, גישור – IN

במידה והחלטתם לפנות לתהליך של גישור, דעו לכם שאין כאן כל התערבות או קשר לבית המשפט. העניין הזה הוא טוב וחיובי היות והרבה פעמים כאשר תיק מסויים מגיע אל בית המשפט, גם לאחר הצגת הטענות, הראיות וההוכחות, יוכל בית המשפט להכריע אחרת מהמצב הרצוי. בנוסף, לבית המשפט מגיעים בדרך כלל תיקים שבהם אין הסכמה כמעט על דבר, ולכן הטוב של אחד הצדדים הוא לרוב הרע של הצד השני.

התהליך בא במטרה לקחת את שני הצדדים ולקרב ביניהם, מתוך ידיעה שלשניהם יש גם נקודות של אינטרסים משותפים וגם נקודות של חוסר הסכמה. כלומר, בסופו של תהליך הגישור יכולים שני הצדדים לצאת כאשר הם קיבלו את הדברים שהיו חשובים להם, לצד דברים שהם ויתרו עליהם בשל רמת חשיבות נמוכה יותר.

גישור יכול להתנהל באנרגיות חיוביות

בתי המשפט מלאים בדרך כלל בטונים גבוהים ובמריבות בלתי פוסקות, ולצערנו המצב הזה בהחלט יכול לבוא לידי ביטוי גם בזמן תהליך של גישור. ההבדל הבולט בין השניים הוא שתהליך של גישור ממש לא חייב להיות מכוער – הוא לגמרי יכול להיעשות תוך שמירה על הכבוד בין שני הצדדים ובדרכים נעימות, כל זאת תוך ליווי של מגשר מוסמך ומקצועי שיכול להכווין את הצדדים האחד לקראת השני.

מתי פונים לגישור?

אז לא, לא על כל ריב בינינו לבין האחים שלנו אנחנו צריכים לגשת אל תהליך גישור, אולם יש כמה וכמה תחומים נפוצים שבדרך כלל יהוו סיבות לגשת אל התהליך:

סכסוך מוניציפלי

סכסוך שמתרחש בין האזרח  לבין המועצה המקומית או לבין העירייה.

סכסוך בתחום העסקי

סכסוך שמתרחש בין שני מתחרים עסקיים או בין שני שותפים עסקיים.

סכסוך בין מדינות

סכסוכים שמתרחשים על רקע מדיני עד לפיוס.

קיימים גם סוגי סכסוכים אישיים:

סכסוך בין שכנים

סכסוך שמתרחש בין שכנים שגרים באותו הבניין או באותו הרחוב.

סכסוך זוגי

סכסוך שמתקיים בין שני בני הזוג בנושאים כמו טיפול בילדים, גירושין, פרידה ועוד. סכסוך זה יכול להתרחש לפני, במהלך או אחרי הנישואין.

סכסוך בנושאי ירושה

סכסוך בין קרובים, בד"כ קרובי משפחה על ירושה שהותירו אחריהם ההורים או הסבים.

סכסוך בנושא הצרכנות

סכסוך המתקיים בין נותן השירות לבין הלקוח.

סכסוך במקום העבודה

סכסוך המתקיים בין קבוצת העובדים או לבין המעביד לבין העובדים.

סכסוך במוסדות לימודיים

סכסוכים שמתקיימים בין ההורים לבין גורמים בבית הספר.
אגב, כבר בגילאי בית הספר היסודי מתרחשים תהליכי גישור על מנת לתרגל בקרב התרגילים את הנושא ועל מנת לאפשר להם יישוב סכסוכים שמתרחשים במהלך ההפסקות בפרט או במהלך יום הלימודים בכלל על ידי הליך גישור.

תהליך של גישור פותר סכסוכים מהר יותר
תהליך של גישור פותר סכסוכים מהר יותר

אם קיימים אינטרסים משותפים, למה אי אפשר לנהל דיון עצמאי על בסיסם?

זה בהחלט עלול להישמע מוזר הצורך בגורם שלישי במידה ולשני הצדדים מלכתחילה קיימים כמה אינטרסים משותפים. בסכסוכים כמו בסכסוכים, למרות שעשוי להימצא אינטרס משותף – הדרך להסכמה רצופה במכשולים בעקבות אינטרסים שהם אינם משותפים, בעקבות חוסר תקשורת טובה, ובעקבות הרצון של כל צד לצאת כאשר ידו על העליונה וכו'.

הליך זה בא לפתור את כל הנושאים האלו בהתערבות של צד נוסף, ניטרלי ואובייקטיבי שיכול לעזור לשני הצדדים להבליט את האינטרסים המשותפים ולהגיע לכדי פשרה באינטרסים שאינם משותפים. הגישור הוא הליך קצר יחסית שלא מנסה לסבך את העניינים, להיפך – כמה שיותר פשוט וקל – ככה טוב יותר. להבדיל מתהליכים כמו בוררות, המגשר לא יכול לקחת את ההחלטה בעצמו, והוא צריך לעבוד בצורה חכמה על מנת לגרום לשני הצדדים להגיע להסכמה ביניהם ולהחליט על פתרון.

מה קורה בפועל בהליך?

תהליך הגישור הוא פשוט מאוד. תחילה נפגשים שני הצדדים עם המגשר במטרה להציג בפניו את הדברים. בשלב הבא יוכל כל אחד מהצדדים להיפגש באופן פרטני עם המגשר, במטרה לשוחח בצורה חופשית יותר, כנה יותר ולחשוף נקודות שלא בהכרח נוגעות לצד השני, או נקודות שהם אינם רוצים לדבר עליהן בנוכחות הצד השני. לאחר השיחות הפרטניות ייפגשו שוב שני הצדדים ביחד עם המגשר, במטרה לשים את הדברים על השולחן בצורה מלאה ולהגיע לכדי פתרון.

הבסיס של כל הליך גישור טמון בכמה נקודות חשובות

הליך הגישור הוא לא הליך אקראי, הוא הליך שעובד לפי שלבים מסויימים ולפי נהלים מסויימים. לפי אותם נהלים, המגשר עצמו חייב להגיע מתוך עמדה ניטרלית וחשובה שמטרתה לגייס את כל המידע הרלוונטי על מנת ליצור הליך גישור מוצלח ואפקטיבי. בנוסף, חייב המגשר לשמור על סודיות מלאה לאורך התהליך, וכמובן על ניטרליות באשר לקבלת ההחלטה על ידי הצדדים. המגשר לא רשאי לצדד באחד מהצדדים.

גם לצדדים יש כמובן את הנקודות הרלוונטיות שבלעדיהן הליך גישור לא יכול להתקיים כהלכה. שני הצדדים צריכים, כמובן, להגיע אל ההליך מתוך רצון אישי מובהק להגיע לכדי פתרון משותף, וכן הפתרון צריך להתקבל על ידם, ולא על ידי המגשר.

למגשר תפקיד של הכוונה וליווי שני הצדדים

אבל רגע, אם זה עלול להישמע שבגלל שהמגשר הוא לא זה שמחליט בפועל על הדברים ולכן אין לו באמת תפקיד אמיתי – המחשבה הזו היא כמובן שגויה לחלוטין. אמנם המגשר לא יקבע מה יהיה הפתרון, אבל יש לו תפקיד חשוב בהכוונה והליווי של שני הצדדים בדרך אל קבלת הפתרון על ידם. המגשר, במהלך תהליך הגישור, צריך לשים דגש על האינטרסים המשותפים וגם המנוגדים של הצדדים, לנסות לעורר אצלם אובייקטיביות כלפי הראייה שלהם על עצמם וגם כלפי הצד השני, להציע להם מספר פתרונות שהוא חשב עליהם בהתאם לדברים שהוצגו בפניו, לקיים שיח על התוצאות שעשויות להתלוות לכל אחת מדרכי הפתרון המוצעות, ניסוח הסכם ששני הצדדים מסכימים לו ואותו הם יהיו צריכים לכבד לאחר תום הליך הגישור. ככל שיישמר לאורך הליך הגישור שיח פתוח וחופשי בו שני הצדדים מרגישים בנוח, כך יוכל ההליך להסתיים בצורה מהירה יותר ויעילה יותר.

סיכום ויציאה לדרך

המרכז הארצי לגישור ובוררות הוא המוסד המוביל בישראל להליכי גישור מכל הסוגים. למרכז שת"פים עם צמרת המגשרים בישראל , מה שמבטיח לכם הליך מהיר, יעיל ובמחיר הוגן! צרו איתנו קשר עכשיו

שאלות נפוצות

מטרתו של הליך הגישור הוא לקחת את שני הצדדים ולקרב ביניהם, מתוך ידיעה שלשניהם יש גם נקודות של אינטרסים משותפים וגם נקודות של חוסר הסכמה. כלומר, בסופו של תהליך הגישור יכולים שני הצדדים לצאת כאשר הם קיבלו את הדברים שהיו חשובים להם, לצד דברים שהם ויתרו עליהם בשל רמת חשיבות נמוכה יותר.

המרכז הישראלי לגישור ובוררות הינו תולדה של שיתוף פעולה לאומי של 30 הארגונים המובילים בישראל, לצורך יישוב סכסוכים על ידי שופטים בכירים בדימוס ומומחים במגוון תחומי משפט, כלכלה, ניהול משברים ומשא ומתן.

גישור, בוררות ויישוב סכסוכים, הן למגזר הפרטי והן למגזר העסקי, בארץ או בעולם.

אנשי המקצוע במרכז הישראלי לגישור ובוררות הם מהשורה הראשונה בישראל. יחד עם זאת, אנו שומרים על מחירים הוגנים ונגישים, שיהיו זולים עבורך משמעותית מהליכים בבתי המשפט.

מידע נוסף